Meteen naar de inhoud
Home » 10 meest voorkomende oorzaken van acne

10 meest voorkomende oorzaken van acne

Iedereen heeft weleens last van acne. De een heeft er meer last van dan de ander. De oorzaak  is vaak complex en kan variëren van persoon tot persoon. In deze blog lichten we de tien meest voorkomende oorzaken van acne en geven we tips hoe je het kunt verminderen.

Meest voorkomende oorzaken van acne

1. Hormonale verandering 

De meest voorkomende oorzaak voor acne zijn hormonale veranderingen. In de puberteit, menstruatiecyclus, zwangerschap of menopauze schommelen je hormonen. Je talgproductie kan verhogen en dit draagt bij aan het ontstaan van acne. 

2. Verstopte poriën 

Het ontstaat vaak door verstopte poriën. Poriën kunnen verstopt raken met talg, dode huidcellen en bacteriën. Heb je bijvoorbeeld last van een overmatige talgproductie of draag je elke dag (vloeibare) cosmetica, dan is de kans op verstopte poriën groter. 

3. Bacteriële infectie 

De vorming van acne kan ook veroorzaakt worden door ontstekingen. Deze ontstekingen worden gevormd door de aanwezigheid van een bacterie, de propionibacterium acnes. Deze  bacterie voedt zich graag met talg en hierdoor wordt de ontsteking erger en hoopt er talg op in de porie. 

4. Voeding 

De relatie tussen voeding en acne is nog niet volledig vastgesteld, maar er zijn wel aanwijzingen dat bepaalde voeding acne kan verergeren. Voeding zoals zuivelproducten, voeding met veel koolhydraten en voeding die rijk is aan vet en suiker, kunnen acne bij sommige mensen laten opspelen. 

5. Stress 

Een andere factor dat acne kan veroorzaken is een langdurige periode van stress. Stress kan de talgproductie beïnvloeden en ontstekingen in het lichaam verergeren. Wat resulteert in het verergeren van acne. 

6. Cosmetica en haarproducten

Sommige cosmetica en haarproducten bevatten ingrediënten waardoor poriën kunnen verstoppen. Mensen met een gevoelige huid kunnen ook een geïrriteerde huid krijgen door bepaalde stoffen, waardoor er acne ontstaat.

7. Medicatie 

Bepaalde medicatie kan acne veroorzaken of verergeren. Medicijnen zoals corticosteroïden (bijnierschorshormoon), anticonceptiepillen en sommige antidepressiva, zijn hier voorbeelden van. 

8. Erfelijkheid 

Erfelijkheid speelt vaak ook een rol bij acne. Als gevoeligheid voor komt in je familie, is de kans groter dat jij daar ook meer last van krijgt. 

9. Omgevingsfactoren 

Ook invloeden van buitenaf kunnen acne verergeren. Blootstelling aan vervuiling, hoge luchtvochtigheid en zware fysieke arbeid kunnen de huid irriteren. 

10. Verkeerde huidverzorging

Niet alle huidverzorging is goed. Het gebruik van agressieve reinigingsmiddelen, het te fanatiek scrubben of het niet volgen van een goede huidverzorgingsroutine, kan de huid irriteren. Het is uit den boze om zelf je pukkels uit te knijpen of open te krabben. Dat kan acne veroorzaken en/of verergeren. 

 

Tips bij het verminderen van acne

Het is niet altijd mogelijk om acne volledig te laten verdwijnen. Wel kun je een paar stappen ondernemen om de kans te verminderen. Daarom hebben wij enkele tips voor je op een rijtje gezet om acne te voorkomen:

 

Reinig je huid regelmatig. Zorg ervoor dat je je gezicht twee keer per dag met een milde reiniger wast. Zo verwijder je overtollige olie, vuil en bacteriën van je huid. Vermijd agressieve scrub middelen. Anders kun je de huid irriteren en kan acne verergeren. 

 

Vermijd het uitknijpen van puistjes. Laat puistjes op een natuurlijke wijze genezen. Hoe verleidelijk het ook is om ze uit te knijpen, dit kan juist leiden tot ontstekingen, littekens en verspreiding van bacteriën. 

 

Gebruik niet-comedogene producten. Niet-comedogene producten zorgen ervoor dat de poriën niet verstopt raken. Vermijd dus alle cosmetische en huidverzorgingsproducten die comedogeen zijn. Controleer de labels op producten en vermijd ingrediënten als minerale olie, lanoline en synthetische kleurstoffen. Deze kunnen de poriën verstoppen. 

 

Vermijd het aanraken van je gezicht. Probeer je gezicht zo min mogelijk aan te raken. Als je dit wel doet, kan je bacteriën overdragen en kunnen de poriën verstoppen. 

 

Eet een gezond dieet. De relatie tussen voeding is nog niet volledig vastgesteld. Wel kan het eten van gezond eten geen kwaad. Probeer veel fruit, groente, volle granen en magere eiwitten toe te voegen in je dagelijkse dieet.

 

Bescherm je huid tegen de zon. Als je te lang in de zon bent, kan je huid uitdrogen en kan het ontstekingen verergeren. Het is daarom erg belangrijk om zonnebrandcrème te gebruiken met een SPF factor van 30 of hoger. Let wel goed op de ingrediënten van de zonnebrand. 

 

Raadpleeg een dermatoloog. Het raadplegen van een dermatoloog kan nooit kwaad, als je regelmatig last hebt van acne. De juiste behandelingen en huidverzorgingsadviezen kunnen ervoor zorgen dat je acne wordt verminderd. 

 

Het verminderen en voorkomen is een lang proces dat veel tijd kost. Het is dus erg belangrijk om geduldig te zijn en blijf deze tips consistent volgen. Wij van Huidskills kunnen je met onze acnebehandeling helpen. 

 

Acne behandeling bij Huidskills

Eerst kom je bij Huidskills voor een kennismaking en consult. We gaan dan samen naar jouw huid kijken en leren deze beter kennen. Er worden vragen gesteld over jouw leefstijl, voeding, stressniveau, productgebruik en genetische aanleg. Samen bespreken we welke behandelingen, adviezen en eventuele medicatie en producten het beste zijn om jouw acne onder controle te krijgen. 

We bieden verschillende behandelingen:

  • Dieptereiniging zonder peeling (+ LED licht) (mag tijdens orale medicatie: doxycycline, isotretinoïne)
  • Dieptereiniging en milde peeling of milk peeling (ook geschikt voor vlekjes na acne)
  • Dieptereiniging met photodynamische peeling + LED licht 
  • Intensieve dieptereiniging met photodynamische peeling + LED licht

 

Wil je hier meer over weten? Maak dan een afspraak bij onze huidkliniek van Huidskills. 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *