Meteen naar de inhoud

Huidskills pakt pigmentvlekken aan!

Pigmentvlekken zijn witte of bruine vlekken die cosmetisch vervelend kunnen zijn. Er zijn veel verschillende soorten pigmentvlekken, die voor kunnen komen bij zowel vrouwen als bij mannen. Elke pigmentvlek heeft een andere aanpak nodig. 

Bij verdenking of twijfel van een onrustig vlekje sturen wij u door naar de huisarts, dermatoloog en/of plastisch chirurg. 

Het is daarom belangrijk dat de pigmentvlekken eerst tijdens een consult beoordeeld worden, om zo een gericht plan te maken. De witte pigmentvlekken kunnen wij niet behandelen, wel herkennen en u eventueel doorverwijzen. 

➝ Donkere pigmentvlekken kunnen effectief behandeld worden met de juiste cosmeceuticals voor thuis, laserbehandeling, ipl en/of medische peeling.  

Donkere pigmentvlekken kunnen effectief behandeld worden met de juiste cosmeceuticals voor thuis, laserbehandeling, ipl en/of medische peeling.
Behandeling van pigmentvlekken, zoals lentigo solaris, melasma en Post inflammatoire hyperpigmentatie bij de huidtherapeut in regio Dordrecht

Welke pigmentvlekken kunnen behandeld worden?

Onderstaande pigmentvlekken kunnen vaak op latere leeftijd ontstaan door verschillende factoren. Denk daarbij aan langdurige blootstelling aan zonlicht, hormonale veranderingen, medicatie gebruik, maar ook genetische aanleg. 

– Lentigo solaris

– Melasma

– Post inflammatoire hyperpigmentatie  

Lentigo solaris

Een lentigo solaris is letterlijk vertaald een pigmentvlek van de zon. Dit is een goedaardige pigmentvlek die vaak optreedt bij ouderen, vaak door teveel en langdurige blootstelling aan zonlicht.

Hij komt meestal voor wanneer de huid niet voldoende beschermd is in de jongere jaren met een filter/zonnebrand. Maar ook bij regelmatig gebruik van de zonnebank. 

Bij 90% van alle lichte huidtypes boven de 60 jaar komen deze pigmentvlekken voor. Typerende locaties voor deze pigmentvlekken zijn in het gelaat, hals, decolleté, onderarmen en de handen. 

De pigmentvlekken kunnen soms ook schilferig voelen of er zijn los schilferende plekjes die niet goed genezen of weggaan. Dit kan een vorm van actinische keratose (zonneschade) zijn. 

Melasma

Bij melasma is er sprake van overgevoeligheid voor pigmentatie. De pigmentcellen maken teveel pigment aan, waardoor de huid plaatselijk donkerder wordt. 

Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals een zwangerschap, gebruik van anti-conceptiepil, hormonale veranderingen of (overmatige) blootstelling aan uv-licht. Maar ook genetische factoren, bepaalde cosmetica, en bepaalde medicatie kunnen een rol spelen. 

Daarnaast is er bekend dat ook bij mannen melasma kan ontstaan. 

Typisch bij melasma zijn de matig tot begrensde, grillige pigmentvlekken, voornamelijk in het gelaat. 

Melasma zit meestal zowel oppervlakkig als in de diepere huidlagen en heeft hierdoor een speciale aanpak nodig. 

Post inflammatoire hyperpigmentatie - PIH

Een ander woord voor post inflammatoire hyperpigmentatie is donkere littekens. De littekens zijn een gevolg van een ontsteking, door bijvoorbeeld eczeem en acne. Dit kan door krabben ontstaan, maar ook door met een nieuw-vers actief litteken de zon in te gaan.

PIH komt voornamelijk voor bij mensen met een donker huidtype, doordat zij ten opzichte van een blanke huid een actiever pigmentsysteem hebben.

Wanneer een reeds actieve ontsteking aanwezig is, dient deze eerst goed behandeld te worden. Anders is het ‘dweilen met de kraan open’ en kan niet het gewenste resultaat worden bereikt.

Medische peelings kunnen goed helpen bij de verbetering van deze vlekjes. Daarnaast adviseert de huidtherapeut van Huidskills je graag de juiste thuisproducten met o.a. glycolic acid.