Meteen naar de inhoud

Jouw littekens verminderen?

Iedereen heeft wel één of meerdere littekens aan de huid. Soms geeft een litteken geen probleem en wordt dit gezien als een herinnering aan een gebeurtenis. Bij de ander kan een litteken afhankelijk van de locatie, hoeveelheid en grootte leiden tot psychosociale problemen. 

Elk soort litteken dat rood, hypertrofisch, keloïde of atrofisch is kan behandeld worden met de Hybrid laser, medische peels en/of aanvullende medicatie! 

De huidtherapeut van Huidskills huidkliniek in Dordrecht vertelt je graag meer over de soorten littekens. Lees snel verder!

Laserbehandeling voor het verminderen van de zichtbaarheid van diverse soorten littekens, zoals straie, keloid, atrofische en hypertrofische littekens
Behandeling tegen acne en vermindering van zichtbaarheid van de acne littekens, met behulp van huidtherapie in Dordrecht

Acne littekens

Acne littekens zijn een gevolg van een acne die flink ontstoken is geweest en na genezing een litteken achterlaat. Ook het verstoren en beschadigen van de wondgenezing kan invloed hebben op littekenvorming. Denk hierbij aan krabben en daardoor het opnieuw opengaan van de wond.

Acnelittekens kunnen zowel in het gezicht, op de rug als op de borst optreden. Er kunnen verschillende soorten littekens ontstaan zoals: atrofische littekens (putjes, deukjes), verdikte littekens en post-inflammatoire hyperpigmentatie (vlekjes na acne). 

Bij Huidskills in Dordrecht zijn er effectieve behandelingen mogelijk om acnelittekens te verbeteren. 

Hypertrofische littekens

Bij hypertrofische littekens, oftewel verdikte littekens, is er sprake van een toename van collageen. Hierdoor verhardt het litteken en voelt het soms pijnlijk aan. 

Deze type littekens kunnen effectief behandeld worden door middel van de Hybrid laser

Advies: Gemiddeld 2-4 behandelingen, met een interval van 6 weken.

Naast de Hybrid laser kan er, afhankelijk van de grootte van het litteken, gekozen worden om te combineren met een corticosteroïd injectie. Dit is een vloeistof dat bestaat uit een ontstekingsremmende vloeistof en helpt extra in combinatie met de laser.  

☾ Om het resultaat goed te houden adviseren wij siliconenpleisters.

Laserbehandeling voor het verminderen van de zichtbaarheid van diverse soorten littekens, zoals straie, keloid, atrofische en hypertrofische littekens
Laserbehandeling voor het verminderen van de zichtbaarheid van diverse soorten littekens, zoals straie, keloid, atrofische en hypertrofische littekens

Keloid littekens

Keloïd littekens zijn littekens waar sprake is van een woekering van littekenweefsel. Hier zien we dat er teveel fibroblasten ontstaan bij de wondgenezing, waardoor deze buiten oorsprong van het litteken gaat groeien. 

Keloïd littekens kunnen ontzettend pijnlijk zijn, jeuken en kan ook schaamte gevoelens geven. 

Vaak komen keloïd littekens voor op het borst en schouders, maar ook in het gezicht. 

Huidskills huidkliniek in Dordrecht is gespecialiseerd in het behandelen van deze littekens. Wij maken gebruik van de Alma Hybrid laser en werken samen met de artsen voor een corticosteroïd injectie (kenacort). 

-Ben je gevoelig voor de aanmaak van keloid littekens? Let dan goed op met het plaatsen van tattoos of piercings: doe dit liever niet. 

-Let op met irritatie, schuring en spanning op het litteken. 

-Draag thuis voor aanvulling regelmatig een siliconenpleister. 

Normale - atrofische littekens

Een ‘normaal’ litteken zit plat op huidniveau of heeft een lichte inzakking. Het litteken kan soms ook rood zijn in de beginfase. 

Het is veilig om 9 weken na sluiting van de wond, afhankelijk van de conditie van het litteken, al te starten met laserbehandelingen. Uiteraard zal dit in overleg gaan, indien u bent behandeld door een arts. 

Door middel van een unieke combi met de Hybrid laser Co2 – erbium glass laser en ultrasound, kunnen deze littekens effectief verminderd worden. 

Advies: Gemiddeld 2-4 behandelingen, met interval van 6 weken. Het aantal behandeling is afhankelijk van het soort litteken.

Atrofisch litteken op huid kan behandeld worden door middel van laserbehandeling in onze huidkliniek
Laserbehandeling voor het verminderen van de zichtbaarheid van diverse soorten littekens, zoals straie, keloid, atrofische en hypertrofische littekens

Striae

Striae zijn rode, paarsige craquele lopende lijnen die voorkomen op delen van de huid waar vaak de huid plots teveel is opgerekt in een korte tijd. 

Denk aan een versnelde groei op de rug, versnelde groei van spieren door trainen, het uitrekken van de huid tijdens een zwangerschap of het snel aankomen in een korte tijd. 

Striae kan ook erfelijk zijn, dus is helaas niet helemaal te voorkomen. 

Een striae rubra, oftewel een (licht) rode striae is goed te behandelen, striae alba (witte/huidskleurige) striae is een oudere striae en kan niet geheel weg gaan, maar wel is structuur verbetering mogelijk. 

Striae wordt behandeld met de Hybrid co2-erbium glass laser en deze is geschikt voor alle huidtypes. 

Advies: Gemiddeld 4 behandelingen, met interval van 4-8 weken afhankelijk van de intensiteit.