Meteen naar de inhoud
Home » Wat te doen bij eczeem?

Wat te doen bij eczeem?

Iemand smeert zalf over haar eczeem op haar arm

Miljoenen mensen hebben last van eczeem. Heb jij er last van? Dan weet je dat een jeukende, geïrriteerde, rode huid erg vervelend kan zijn. In de winter kan het zelfs erger worden. Door de kou heb je namelijk vaak een drogere huid. Na het lezen van deze blog weet je alles over deze huidaandoening en geven we tips om de symptomen te verlichten. 

 

Wat is eczeem? 

Eczeem, ook wel bekend als dermatitis, is een huidaandoening. De huid is ontstoken, gaat jeuken, wordt rood en is erg geïrriteerd. Er zijn verschillende soorten van deze aandoening, de meest voorkomende vormen zijn constitutioneel eczeem en contacteczeem. 

Bij jonge kinderen komt eczeem vooral voor in het gezicht, in knieholten en in elleboogplooien. Op latere leeftijd kan dit ook voorkomen op de romp, in de nek of op de rug van de handen. Je kan aan deze huidaandoening komen doordat het erfelijk is, je een verstoorde barrièrefunctie hebt of door een allergische reactie op stoffen van buitenaf. 

 

Wat zijn de symptomen?

 • Jeukende huid
 • Rode, geïrriteerde huid
 • Droge plekken
 • Schilfers op de huid
 • Blaren of korstjes
 • Ontstoken en eventueel bloedende huid

 

Hoe kom je van eczeem af?

Helaas kom je niet van deze huidaandoening af. Je kunt door het gebruik van bepaalde producten ervoor zorgen dat de symptomen van eczeem worden verlicht en het zich niet verder uitbreidt. Gebruik geen zeep, hierdoor droog je de huid uit en gaat het meer jeuken. Wij hebben een aantal tips voor je op een rij gezet:

 • Oliën

Er zijn verschillende soorten natuurlijke oliën zoals kokosolie en olijfolie die je kunt gebruiken. Hierdoor wordt de huid gehydrateerd en vermindert het de ontstekingen. De olie kan je aanbrengen op de geïrriteerde gebieden of voeg een paar druppels olie toe aan het badwater. 

 • (Vette) zalven

Door vette crèmes te gebruiken wordt het vochtgehalte in de huid op peil gehouden. Hierdoor verklein je de kans dat eczeem zich uitbreidt. De roodheid zal afnemen, en de jeuk zal verminderen. Er zijn nog meer zalven die kunnen helpen met het verminderen van deze huidaandoening. Neem contact op met een huisarts voor advies over verschillende crèmes. 

 • Kledingkeuze

Kies loszittende kleding. Als de kleding los zit, geef je het eczeem meer ruimte en laat je het met rust. Katoenen kleding is de beste optie. Door andere soorten stoffen zoals synthetische stoffen kan de huid juist alleen maar meer geïrriteerd raken. De kleding die je draagt moet gewassen worden met natuurlijke wasmiddelen (zonder parfum). Deze wasmiddelen kun je het beste ook gebruiken voor je beddengoed. 

 • Niet eraan zitten

Eczeem zorgt vaak voor een jeukende huid. Hierdoor heb je de neiging om te gaan krabben. Doe dit vooral niet! Door te krabben blijft de huidaandoening bestaan en kan het zelfs erger worden.

 • Geen stress

Stress zorgt voor verergering. Hierdoor is het belangrijk dat je ontspanning zoekt. Dit kunnen verschillende dingen zijn, denk bijvoorbeeld aan ontspanningsoefeningen. 

 • Geen toegevoegde (chemische) stoffen

Als je gebruik gaat maken van oliën of crèmes moet je zorgen dat er geen parfum of andere ingrediënten aan de olie zijn toegevoegd. Dit kan namelijk zorgen voor een reactie van je huid waardoor deze uit balans raakt en het je eczeem triggert. 

 

Behandelingen bij Huidskills

Heb jij last van eczeem en wil je professioneel advies om de symptomen te verlichten. Neem dan contact op met Huidskills. Bij Huidskills kan je terecht voor advies en verschillende behandelingen. Wil je meer weten over de mogelijkheden? Boek dan een eerste consult door te mailen naar info@huidskills.nl of een WhatsApp bericht te sturen naar 0643213111.

Up-to-date blijven over de ontwikkelingen van Huidskills? Volg ons op Instagram.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *