Meteen naar de inhoud
Home » Huidverbetering bij pigmentvlekken

Huidverbetering bij pigmentvlekken

Huidtherapeut voert laserbehandeling voor huidverbetering bij pigmentvlekken in het gezicht uit.

Top 3 behandelingen

Wist je dat als je jouw huid te veel (onbeschermd) aan de zon blootstelt, je het risico vergroot op het ontstaan van donkere onregelmatige verkleuringen in jouw huid? Gelukkig is huidverbetering bij pigmentvlekken goed haalbaar met behulp van de huidtherapeut. Benieuwd hoe pigmentvlekken ontstaan en hoe we ze bij Huidskills aanpakken? Lees dan even verder!

 

Wat zijn pigmentvlekken precies?

Pigmentvlekken komen voor bij zowel mannen als vrouwen en bij lichte en donkere huidtypes. Het zijn bruine of witte verkleuringen die vooral cosmetisch heel vervelend kunnen zijn. We maken tevens onderscheid tussen pigmentvlekken die sinds de geboorte aanwezig zijn of pas op latere leeftijd zijn ontstaan. Er zijn pigmentvlekken die zich uitbreiden en vlekken die na ontstaan hetzelfde blijven. Witte pigmentvlekken kunnen soms licht schilferig of geheel wit zijn. Hiervoor zullen we je doorverwijzen naar een dermatoloog. Voor huidverbetering bij donkere pigmentvlekken ben je bij Huidskills wel aan het juiste adres!

Als we vermoeden dat jouw pigmentvlek onrustig is zullen wij je doorverwijzen naar een plastisch chirurg of dermatoloog. 

 

De oorzaak van pigmentvlekken

De zon is dus de grootste veroorzaker van pigmentvlekken. Het zonlicht stimuleert namelijk de aanmaak van melanine in jouw huid. Deze melanine beschermt jouw huid tegen de schadelijke effecten van de zon, maar zorgt er ook voor dat jij een bruin kleurtje krijgt. Hoewel de melanine jou dus beschermt, is het geen wondermiddel. Bij teveel blootstelling aan de zon kan je huid toch pigmentvlekken ontwikkelen. Dit zie je vrijwel niet altijd direct, maar wordt vaak pas op latere leeftijd zichtbaar. Het is daarom altijd belangrijk om met mate én met een goede bescherming van het zonnetje te genieten. 

Hormoonschommelingen, medicijngebruik en sommige ziekten kunnen er ook voor zorgen dat jouw huid gevoeliger is voor het ontwikkelen van pigmentvlekken. Tevens speelt jouw genetische aanleg een rol.

 

Verschillende soorten pigmentvlekken

Er zijn vele verschillende soorten pigmentvlekken, maar hieronder leggen we er drie uit die we bij Huidskills goed kunnen behandelen:

 1. Lentigo solaris
  Deze pigmentvlek wordt veroorzaakt door de zon en is goedaardig. Als de huid in de jongere jaren niet voldoende tegen de zon is beschermd heb je op latere leeftijd meer kans op dit type pigmentvlek. Hij komt dus ook vaker voor bij ouderen; zo’n 90% van alle mensen met een licht huidtype krijg na zijn 60e last van deze pigmentvlekken. Ook regelmatig gebruik van de zonnebank vergroot het risico. Bij lentigo solaris wordt altijd goed gecheckt of er geen sprake is van een lentigo solaris maligna. Laat je dus altijd goed screenen en informeren bij de huidtherapeut of dermatoloog bij twijfels.

 2. Melasma
  Dit type ontstaat door een overgevoelig pigmentsysteem. De huid kan plaatselijk donkerder worden doordat de pigmentcellen teveel pigment aanmaken. Melasma wordt ook vaak een zwangerschapsmasker genoemd. Naast zwangerschap kennen we ook gebruik van de anti-conceptiepil, hormonale veranderingen en overmatige blootstelling aan uv-licht als oorzaken. Hoewel het voornamelijk een vrouwenkwaaltje is, komt het ook voor bij mannen. Zo’n 5 tot 10% van de cliënten met Melasma is man.

 3. Post inflammatoire hyperpigmentatie (PIH)
  Dit zijn eigenlijk geen echte pigmentvlekken, maar donkergekleurde littekens. De littekens ontstaan vaak als gevolg van een ontsteking, door bijvoorbeeld eczeem of acne. Bij huidaandoeningen die jeuken, schuren of irritatie geven zien we PIH vaker; dit komt door het kapot krabben van de huid. Maar ook wanneer er niet goed beschermd wordt tegen de zon is de huid ‘na’ een ontsteking extra kwetsbaar voor blootstelling aan UV-licht en kleurt de huid sneller donkerder. PIH komt vaker voor bij mensen met een mix of donker huidtype, omdat deze huid een actiever pigmentsysteem heeft. Voor de aanpak van PIH is het belangrijk dat we eerst de veroorzaker stabiliseren, om vervolgens de post inflammatoire hyperpigmentatie te verbeteren.

 

Top 3 behandelingen bij pigmentvlekken

Bij Huidskills kunnen we jouw pigmentvlekken op verschillende manieren aanpakken. We kijken daarbij tijdens een intakegesprek altijd eerst goed naar jouw huid en maken een behandelplan op maat. Een behandelplan voor huidverbetering kan bijvoorbeeld ook bestaan uit een combinatie van behandeltechnieken en cosmeceuticals-producten voor thuis. Hieronder zetten wij alvast onze 3 favoriete behandelmethoden op een rijtje:

 1. Mela lightning peeling
  Deze organische peeling heeft een korte hersteltijd en maakt gebruik van hoge concentraties antioxidanten waaronder vitamine C en tranexaminezuur. Deze beperken de schade die door vrije radicalen wordt veroorzaakt en helpen daardoor bij de aanpak en onderhoud van melasma en pigmentvlekken. De peeling zorgt voor een verhelderende, gelijkmatige tint. Deze peeling wordt gecombineerd met Speed wave microneedling, zodat de actieve ingrediënten dieper in jouw huid worden opgenomen.

 2. Mela peel forte
  De Mela peel forte peeling is een medische peeling en heeft als doel het oplichten van hyperpigmentatie in de huid. Deze peeling zorgt ervoor dat het pigmentproces in de huid wordt gereguleerd en de bovenste huidlaag in een versnelt proces afschilfert. De peeling bevat oa. arbutine, kojinezuur, phytinezuur, retinol, salicylzuur, glycolzuur, tranexaminezuur en melkzuur. De Mela peel forte is dus zeer geschikt bij zowel melasma, pigmentvlekken, als vlekjes na acne (PIH).

 3. Laserbehandeling
  Door middel van laser kunnen we de pigmentvlekken minder zichtbaar maken en tevens zorgen voor huidverbetering. Voor het type ‘Lentigo solaris’ gebruiken we bij huidtypen 1-4 de Harmony XL laser. Bij lichte pigmentvlekken, zonneschade/actinische keratosen maken we gebruik van de innoverende Alma Hybrid laser. Naast het aanpakken van verkleuringen kan de Hybrid laser ook helpen om littekens en structuur van de huid te verbeteren.

 

Behaalde resultaten bij pigmentvlekken

Zichtbaar resultaat van huidverbetering bij pigmentvlekken met behulp van de hybrid laser

Foto 1 (boven) – huidverbetering bij pigmentvlekken op de handen

Foto 2 (beneden) – verbetering van pigmentvlekken in het gezicht

Voor en na foto van de behandeling van huidverbetering bij pigmentvlekken in het gezicht

Cosmeceuticals voor thuisgebruik

Naast de behandelingen die we bij Huidskills bieden, is het ook belangrijk om thuis de juiste verzorgingsproducten te gebruiken. Deze kunnen gebruikt worden ter voorbereiding op je behandeling, maar ook nadien om je resultaat zo lang mogelijk te behouden. Benieuwd welke opties we voor jouw huid bieden? Onze huidtherapeut raadt jou graag het juiste product aan!

 

Meer informatie of een afspraak maken bij Huidskills?

Wil je graag één van onze behandelingen boeken? Of wil je graag advies over thuisproducten voor jouw pigmentvlekken? Neem dan contact op via 085-3037630, via 06-43213111 (WhatsApp) of via info@huidskils.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *