Post inflammatoire hyperpigmentatie - PIH
De letterlijke vertaling van post inflammatoire hyperpigmentatie is het ontstaan van donkere vlekken na een ontsteking.
Dit kan ontstaan bij verschillende jeukende huidaandoeningen zoals vormen van eczeem, psoriasis, lichen ruber planus, insectenbeten, huidinfecties (zoals waterpokken), maar ook bij acne. Een recente huidbeschadiging, bijvoorbeeld door een operatieve ingreep of laserbehandeling, kan ook hyperpigmentatie veroorzaken.
Het belangrijkste doel bij de behandeling is het remmen van de pigmentaanmaak. Maar daarnaast kijken we ook verder naar de oorzaak en hoe we het resultaat kunnen behouden. Je ontvangt dus een compleet advies van onze gespecialiseerde huidtherapeut.
Uitknijpen of krabben geeft risico op vlekjes
Hoe lastig het ook is: een jeukende huid kost ontzettend veel discipline, afleiding of juiste lokale medicatie en/of anti-jeukmiddelen om te zorgen dat je niet gaat krabben.
Bij acne zien we ook vaker een vorm van acne excoriée. Dit is een vorm van dwangmatig krabben aan puistjes met vaak een onderliggend probleem, waardoor er door schaamte of onzekerheid wordt gekrabt/ geknepen. Met als gevolg het ontstaan van littekens en post inflammatoire hyperpigmentatie (PIH).
Huidskills helpt jou graag door te luisteren naar jouw verhaal, verder te kijken dan de vlekjes en het probleem gericht aan te pakken. Soms is een doorverwijzing naar een dermatoloog of andere specialist hierbij nodig.
Is de zon wel zo verstandig na een huidbeschadiging?
Onder een huidbeschadiging verstaan we een brandwond, schaafwond, een wond door een val (trauma), maar ook na een operatieve ingreep is de huid beschadigd (litteken). Daarnaast mogen we niet vergeten dat bij medische peelings en laserbehandelingen de huid ook gecontroleerd wordt beschadigd, om huidvernieuwing weer te stimuleren.
De huid is na beschadiging extra hard aan het werk om zichzelf te beschermen en te vernieuwen. Je kunt het vergelijken met een babyhuid (nieuw en kwetsbaar) of een huid die lang niet in de zon is geweest. Deze hebben een vergroot risico op verbranding en verkleuring van de huid.
☼ Bij blootstelling aan de zon de huid altijd goed insmeren met een hoge factor 50. Smeer frequent, om de 2 uur, en vermijd een hoge uv-index tussen 4 en 11. Ga ook liever niet onder de zonnebank!
Welke behandelingen zijn effectief bij deze vlekjes?
Indien het pigment oppervlakkig ligt in de huidlagen is het vrij goed te behandelen. Ligt het pigment dieper in de onderste huidlagen, dan is het lastiger. Daarnaast is het van belang dat de actieve ontsteking is uitgeblust, voor we een behandeling kunnen starten.
De pigmentvlekjes kunnen behandeld worden met o.a.:
✔ Milk peeling Dermaceutic: bestaat uit 50% glycolzuur, 4% salicylzuur en 10% melkzuur.
✔ Mela peel forte Dermaceutic: 20% salicylzuur, 5% citricacid, 20% azelaïnezuur, 10% ferulic acid (sterke antioxidant) en 5% fytinezuur.
✔ Thuisproducten: Foamer 15, Mask 15, Hyalceutic een lichte moisturizer, retinol.
✔ Voor de gevoelige huid: Newskin Hydra+ Renophase, RenewPeel 10, retinol serum.